På riktig sted til riktig tid

21. Februar 2017
Selv på et rikt kontinent som Europa, kan det være stor fattigdom. OM-teamet i Kosovo har fått oppleve dette på nært hold, som når de gir mat og brensel til de mest trengende i de kalde vintermånedene.

Under sine leveranser, kom de til en stor forlatt, to etasjes bygning som ikke hadde dører eller vinduer. Gulvene var dekket med en halvmeter av søppel, og trappen var så ødelagt at den var knapt brukbar. Teamleder Miguel * kommenterte, "I de seks årene jeg har vært her, er dette de verste levekårene jeg har sett."

Denne kalde dagen fant teamet ut at det var to romafamilier som bodde i bygningen. Den ene kom de for å besøke, men den andre hadde de ikke visst om. I den andre 'overraskelses-familien’, var den første personen de traff en mann som ble kalt for Dutch*. Hans familie besto av seks personer; mor, far, fire barn og en på vei. De hadde laget en provisorisk dør ut av en gammel skitten madrass, dekket vinduene med tepper og plast, dekket gulvet med gamle madrasser og tepper, og de hadde en liten vedovn å varme opp rommet med.

Miguel snakket med Dutch, som sa at han hadde vært uten arbeid i mange år, og hans kone var på gata for å tigge penger mens han så etter barna i løpet av dagen. Han sa at sosialtjenesten ikke ville hjelpe ham, eller hans familie, fordi de hadde flyttet til denne byen fra en annen, og at de ikke har de riktige papirene. «Da jeg stod der med søppel opp til knærne og  hørte ham snakke om sitt hjem og sine barn, fikk jeg tårer i øynene," sier Miguel. Alle seks av dem bodde i ett rom. Den minste hadde vært syk, og de var bekymret for at mamma kunne miste barnet hun bærer inni seg, etter å ha hørt at barnet til en venn hadde dødd på grunn av den kalde vinteren.

Dutch tok så teamet til en annen del av bygningen for å møte med Besnik*, som de egentlig skulle besøke. De fant fort ut at hans situasjon ikke var så mye annerledes. Besnik hadde en familie på fem: Mor, far og tre barn - alle som bor i ett rom med dører og vinduer lukket med hva de kunne finne, med en liten vedovn i hjørnet. Besnik hadde vært uten arbeid, og moren tigget på gata med en av sine små barn for å få penger. "Mens vi sto der og snakket med ham, falt madrassen som dekker døra til gangen halvveis ned, og vi kunne høre barn der inne rope at det ble kalt i rommet.", sier Miguel.

Teamet hadde ikke kommet dir for å gi ved til Dutchs familie, men siden Gud hadde velsignet teamet med ekstra midler, kunne de økonomisk velsigne denne andre familie med å gi dem av sin egen ved. "Å se skitne, smilende ansikter da vi kom tilbake for å levere veden senere var en uforglemmelig dag" sa Miguel smilende. Besnik spurte dem hvordan de kunne gi bort ved uten å vente noe til gjengjeld – fordi han hadde ingenting å gi dem. Miguel fortalte dem at det ikke er teamet som var å takke for disse gavene, men Gud som har skapt oss og fordi han elsker oss så mye.

Be for disse to desperate familiene, at mennene kan finne arbeid. Be om at familiene vil forstå noe av Guds store kjærlighet til dem, og kan møte troende fra romafolket. Be også om visdom for OM- teamet og andre frivillige organisasjoner som samarbeider med lokale myndigheter for å hjelpe disse trengende menneskene.

Powered by Cornerstone